29. ledna 2021

Není jízda jako jízda – napsala Zuzana Kratochvílová

„Babi, chytej mě dole!“, volá Vítek na babičku, když už po několikáté sjíždí klouzačku uprostřed obchodního centra.
A za ním jede jeden bráška a druhý. Tři kluci. Tolik radosti najednou si dáma v letech ani neuměla před pár roky představit. Jediný syn dostal lukrativní práci v zahraničí, oženil se tam a během 4 let se jim narodili 3 kluci. A teď jsou konečně zase tady. Babička celá nadšená vzala všechny tři i se svým novým přítelem do obchodního centra. Navoněna a oblečena v tom nejlepším, aby všichni viděli tu pyšnou ženu se svými vnoučaty.


Kluci řádí, předhání se, kdo dřív pojede a výskají na celé kolo. V zápalu hry a soutěžení si nikdo ani nevšimne, že na skluzavce zůstává podivná šmouha. Chvilku tam je a pak zase zmizí. Bystrá babička se jde podívat a v mžiku gestikuluje na svého přítele, ať už kluky na skluzavku nepouští. Je jí jasné o co tady jde, ale teď co s tím…

Rychle přejede pozadí svých vnoučků, aby zjistila, odkud vítr vane. No vítr…on to právě žádný vítr není, ale vůně linoucí se nyní už ze všech tří pozadí ano. A z jednoho nejvíc. Bere prostředního Honzíka a velmi nenápadně, aby si nikdo ze zákazníků ničeho nevšiml, odvádí dítko na nejbližší toalety. Děda, jak kluci pána se samozřejmostí oslovují, zatím čeká venku se zbylou dvojčlennou bandou. „Honzíku, drž. Na nic nesahej. Ničeho se nedotýkej. Ani se nehni.“ Orosená babička neví, co dřív dělat. Problém je větší, než se zdálo. Tady nepomůže ani papír, ani vlhčené ubrousky. Pomohla by sprcha, ale ta tu není. Babička zavírá dítě na WC pro matky s dětmi a běží zpátky za dědou.

„Dej mi děti a běž dolů do supermarketu a kup ve velikosti na 5 let všechno. A ve velikosti 3 a 6 kalhoty. A vlhčené ubrousky. A ručník. Radši 2.“
Muž se nezmůže ani na slovo. Pouze si vše zapisuje do mobilu, aby na nic nezapomněl. A babička bere zbylé dva kousky a táhne je zpátky na toalety.
Po necelé hodině vychází skupinka ve složení babička, děda a 3 děti zase z obchodního centra. Nakoupili víc, než čekali. Nesou plný pytel oblečení rovnou na vyprání.
„Tak co, jak jste si to užili s babí?“, vítá děti jejich otec u babičky doma.
„Bylo to super, měli tam obří klouzačku a to byla jízda, tati!“ volá Vítek.
Jízda to tedy byla, a nejen pro děti…