25. listopadu 2019

Santiniho tajemství - napsala Kateřina Hovadíková

Santiniho návrh z počátku 18. stol. 
Tady je něco jinak. Jsem nervózní i klidná současně. Je zdejší pozitivní energie dána genialitou výpočtů mistra? Nebo stojí kostel jen na správném místě? Je to pevným řádem v celé stavbě? Či je tu snad skrytá něčí duše? Duše, jež se nám snaží i po staletích něco důležitého sdělit.  

Pět vstupů, pět andělů, pět hvězd, deset kaplí, deset pilířů. Všude kolem je pětka.
Legenda vypráví o svatém Janu Nepomuckém, jež dokázal nevyzradit zpovědní tajemství. I přesto, že se nad ním vznášela hrozba smrti. Po svržení jeho umučeného těla do Vltavy se podle pověsti nad hladinou objevilo právě pět hvězd, jako symbol mlčenlivosti.

Možná chtěl Santini svou hrou čísel upoutat pozornost na něco jiného, než na svou vlastní genialitu, jak se domnívají učenci a znalci. Jakou má hodnotu nevyzradit tajemství? Stojí za tajemství a čest zemřít?
Z úvah mě vytrhne tichý hlas: „Hledáš v číslech odpovědi?“
„Kdo je tu?“ koktám.
Hlas se ozve znovu: „Tohle místo jsem vybudoval pro lidi, jako jsi ty. Čísla jsou magická a umí psát historii. Tenhle kostel je připomínkou zlomku toho, jakou sílu mají lidé a jejich touha dělat správná rozhodnutí.“
Hlas pomalu slábne a z dálky ještě zaslechnu: „Nehledej odpovědi v číslech. Hledej je sama v sobě. Jen ty víš, co je v životě správný výpočet.“