28. září 2019

O lvicích a lvech - napsal Martin Rabenseifner

Lvice Elsa lovila skvěle. Věděla, kdy zaútočit, kdy se schovat a počkat na svou kořist. S radostí a pýchou nosila ulovené antilopy svému miláčkovi Hektorovi, který byl šéfem lví smečky. Elsa byla při lovu mnohem úspěšnější než ostatní lvice. Třeba Pamela nanejvýš ulovila nějaké napůl chcíplé mládě králíka, které bylo jen kost a kůže. Ale Hektor se tvářil, že mu ten vyzáblý hlodavec stačí a dával Pamele přednost. Nikdy Elsu nepochválil, její gazely a zebry považoval za samozřejmost. Elsu to mrzelo, ale nevěděla, jak to změnit.

Mladý samotářský lev Cézar to zpovzdálí pozoroval a říkal si, ta Elsa je ale šikovná, tak se snaží Hektorovi zalíbit, ale on si ji nevšímá. Když se Elsa chystala na lov gazel, pomohl jí ulovit nemocné mládě a řekl: "Proč to nosíš Hektorovi, který si toho neváží a ignoruje Tě. Pojď se mnou, založíme si vlastní smečku. Vykašli se na Hektora. Už dlouho se mi líbíš, s lovem Ti budu pomáhat."
Elsa byla překvapená a nesouhlasila, Cézar byl přeci jen trochu samotářský podivín. Hektor se určitě změní a začne si jí vážit, když pro něj dělá první poslední, pomyslela si. Je to přeci jen šéf smečky a idol, kterého všichni obdivují.
Pak ale Cézar Elsu zachránil, když ji varoval před lovci lvů. Hektor a ostatní lvice jeho varování nevěřili a smáli se mu, že je to laciný trik, jak na sebe upozornit. Elsa byla také skeptická, ale řekla si, že dá Cézarovi šanci: zkusí mu věřit a když tak se vrátí do Hektorovy smečky. Utekla s Cézarem a schovali se v jeskyni. Lovci je nenašli, zato Hektora ano - je teď s Pamelou vycpaný v muzeu, kde ho návštěvníci obdivují jako krále zvířat. Ostatní lvice se štěstím lovcům unikly a přidaly se k jiné smečce. Elsa a Cézar jsou spolu a žijí spokojeně i se svými lvíčaty.

Poučení: Nemá smysl usilovat o lásku někoho, kdo o ni nestojí. Někdy je lepší změna. Aneb i někteří sebejistí alfa samci mohou dopadnout špatně.