8. listopadu 2016

Armandův milion - napsal Petr Beneš

Po celodenním trmácení smogem zamořenou Agrou jsme kolem páté konečně zapluli do Johney’s Place. Sotva jsme si stačili objednat v poloprázdné restauraci, všehovšudy tak s pěti stoly, prokráčel kolem nás podsaditý a prošedivělý stařík. Sedl si od nás tak 3 metry a objednal si makaróny. Trochu divná volba 200 metrů od Taj Mahalu.
Zaujalo mě na první pohled, že přišel v šusťákách, pantoflích a kšiltovce s brýlemi. Čepice Campagnolo dávala tušit, že tenhle chlapík už asi někdy na bicyklu seděl. Dojem trochu kazil jen cyklodres od Raiffeisen bank, ale ten určitě někde dostal a i do Indie se barevně docela hodil.
Dali jsme se do řeči.

“Ahoj, já jsem Petr, jak se máš?” začal jsem abych prolomil ticho, najednou tak kontrastní proti hluku doléhajícímu z ulice.
“Těší mě, Armando” a natáhl ke mě ruku po evropském způsobu. Stačili dvě věty a byli jsme v jednom kole - u kol. To co jsem se v následujících minutách dozvěděl, mi vyrazilo dech a Armando si s pokračujícím vyprávěním získával můj větší a větší respekt.
Armando je Ital, žijící v Německu, teda když zrovna nesedí v sedle svého kola. A to sedí skoro pořád. Tedy alespoň posledních 33 let. Nějak si tenkrát usmyslel, že vyrazí na cestu kolem světa a od té doby nepřestal. Objel ho už asi sedmkrát a kromě toho jezdí křížem krážem kontinenty jak se mu zrovna zlíbí. Zdálo se mi, že není místa na světě, kde by nebyl. Teď zrovna jede z Evropy a tak vyprávěl jaká zima mu byla před pár týdny v Turecku a jak vlastně na cestách funguje. Nemá totiž ani mobil, ani email. Pro spojení s blízkými tak využívá lidí, které potká. Tak jako mě. Dal mi adresu svého syna, vyfotili jsme se spolu a požádal mě, zda bych Dirkovi večer neposlal email, že je Armando v pořádku, kde ve světě jsme se zrovna potkali a kam má přibližně namířeno.
Armando nespí ani v hotelích. Má trekové kolo o rozměrech 28 palců, tašky s bagáží na předním i zadním kole a to vše dohromady váží pouhých 50 kilogramů. Přespává ve stanu, nejčastěji poblíž benzínových pump. Ty využívá po dohodě s majitelem jako koupelnu, občas i k tomu, aby si něco uvařil. Už v roce 2012 měl ujeto 1 milión kilometrů! Nezastavil se a pokračuje dál.
Teď zrovna dojel do Agry za 10 dní z Mumbaje. Denně polyká v sedle mezi 50 až 200 kilometry. Když jsem se ho ptal, kam míří dál, odpověděl, že neví. Prý kam ho to zanese. Taj Mahal už viděl ze sedla kola potřetí.
Tak hodně dalších kilometrů bez nehod Armando!