17. listopadu 2014

Předvánoční cesta na hory - napsal Petr Witowski

Atorka: Elisa Speváková
Blíži se Vánoce. Jedeme na hory. Před Vánoci jezdíme pravidelně, stihneme se svátečně "naladit" a
nemáme pak tak intenzívni pocit, ze vánoční svátky jen tak rychle proběhnou kolem nás. Výprava dvou dospělých a pěti dětí je vždycky po všech stránkách dynamická. Jen baleni je práce pro armádního logistického experta. Tuto úlohu obdivuhodně hravě zvládá manželka. Stihne připravit i svačinu. Já mám funkci nosiče a řidiče.
Zabaleno, naloženo, vyrážíme.
Navigace na Selva di Val Gardena nastavena, motor nastartován.
Manželka ihned usíná vyčerpána přípravnými pracemi. Děti mají nasazená sluchátka, jen ten nejmenší, bez sluchátek, se ptá, kdy už tam budeme. Praha je za námi a zezadu se začíná ozývat "Tatínku, já už to nevydlziiiim!!!". 700 km před námi. Dělám, ze neslyším. Křik je čím dál intenzivnější. Stale dělám, ze neslyším, manželka dělá, že spí. Říkám si, že to dám, že přeci o nic nejde. Trvá to tak 10 minut, pak to nedám.
Vyprávím, zpívám, slibuju, vyhrožuju. Nic nepomáhá, kousnu to. Za dalších pár minut mladý pán usíná. Úleva. V té chvíli se ozývá další, že potřebuje čurat. Stavíme na bezince, což nejmenšího probudí. Situace se několikrát dokola opakuje, kilometry ubíhají strašně pomalu. Jsme tam, zasloužené pivo, jdeme spát a ráno konečně na lyže. Začínám se těšit na cestu zpátky.