25. září 2023

Psaní dává křídla - ZPRAVODAJ 10/2023

Milí přátelé psavci!
Naši autoři vyhráli první a třetí místo v literární soutěži. Gratulujeme!
 
Letošek je pro mě hodně zajímavý rok. Psala jsem knihu o Loučeni, ale zároveň i stěhovala čtvrt století života z milované Dobešky do supermoderního domu v Radotíně. Budu tedy tentokrát trochu osobnější. 
V novém budu bydlet s rodinou nejstaršího syna, tedy i s vnoučkem a s Milčou, která je už skoro dva roky spolehlivou manažerkou mých kurzů. Také od jara vedu nové kurzy psaní cestopisů s manželem Petrem. Povedly se, takže v polovině října budou mít pokračování. Jenže do té doby bude kancelář PSANÍ PODLE LUSTIGA zavřená, protože dnes s celou rodinou odlétáme za mým nejmladším synem do Vancouveru a následujících čtrnáct dní se budeme pohybovat v divočině mezi medvědy. Že jsou běžnou součástí života ve Skalistých horách, potvrdila i naše spolužačka Safi Narwa, která nás v návštěvě Kryštofa ve Whistleru předběhla. Kurzy normálně poběží pod vedením Kláry a Nataši. Níže si tedy dobře přečtěte důležité informace o autorském čtení na Dobešce i o přesunu zámecké literární dílny na Loučeni do nového roku. 
Hezké čtení Vám přeje Dana



Tradiční literárně-jazzový večer s autorským čtením 

bude letos na Dobešce v pátek 1. prosince.


Dejte rychle vědět, kdo chce vystupovat. Zarezervováno je už sedm míst z patnácti.



Tradiční předvánoční autorská čtení na Dobešce
se pravidelně konají od roku 2017

Předvánoční večer na Dobešce
Křest knihy Kuchařka z rybářské chaty

Letošní autorské čtení bude tematicky volnější, ale stejně přísné, co se týká nácviku přednesu a stopáže jednotlivých příspěvků. Proto si vyberte svůj nejoblíbenější kousek, ideálně vtipný a svižný, zkraťte jej na tři minuty a pošlete co nejdříve na adresu: info@danaemingerova.cz. My pak do konce října sestavíme podle zaslaných příspěvků tematické bloky tak, aby večer měl spád a tvořil hezké zarámování pro křest Natašiny knihy Kuchařka z rybářské chaty. Pro účastníky i diváky autorského čtení nabízíme víkendový kurz 2.-3. prosince za poloviční cenu. Pro uplatnění slevy se stačí prokázat zakoupenou vstupenkou na Dobešku. 



Text pro autorské čtení musí být maximálně na tři minuty pomalého zřetelného čtení. 
Pro nové čtenáře to znamená: nejprve text zkraťte, nahlas si ho přečtěte a stopněte si tři minuty. Potom ho teprve posílejte. Vaše texty i tak ještě před čtením projdou editací (rozuměj škrtáním) od lektorů.



Hana Hermanová vyhrála literární soutěž Kultura 21
Nataša Richterová byla třetí

Někteří z vás se zúčastnili letní literární soutěže Kultury 21, v níž bylo úkolem napsat milostnou povídku. Příběhů lásky se sešlo dle organizátorů dost. První místo obsadila Hana Hermanová s povídkou Cancfranc, třetí získala povídka Mořská nymfa, kterou napsala Nataša Richterová. Oceněným gratulujeme a rozhovor s vítězkou si můžete přečíst zde.
Podmínky k nové soutěži, která má uzávěrku 30. listopadu, najdete zde. Úkolem je napsat povídku, ve které zmíníte vlka, tarotové karty a houbičku na nádobí.



Ve středu 18. října začíná další 


Pro účastníky předchozího turnusu platí do konce září slevové dy.



Novinkou budou vstupy cestovatelů a novinářů

S reportérem Petrem Pravdou povedeme další On-line desetidílný kurz psaní cestopisů. Tentokrát jednou za čtrnáct dní ve středu v podvečer. Seminář je určen hlavně pokročilým z předchozího turnusu, ale zapojit se mohou i nováčci. 
Lekce zpestří návštěvy cestovatelů a novinářů, jako je šéfredaktor National Geographic Tomáš Tureček, píšící horolezec Mára Holeček, jeden z nejlepších reportérů -cestovatelů Milan Vodička, náš spolužák Yakeen, který si na Sulawesi v Indonesii popovídal i s mrtvými prapředky svých domácích...
Jak píší absolventi jarního kurzu, můžete se podívat zde.  
Účastníci předchozího turnusu mohou do konce září uplatnit slevový kód HPF6W5DF.



pro začátečníky i pokročilé 
Využijte slevový kód na poslední volná místa 
či možnost nahradit si zameškané lekce

Tentokrát budou začátečníci pracovat za účasti pokročilých, kteří už vědí, jak na to, a posunou i nováčky kupředu jako blesk. Na poslední volná místa můžete využít slevový kód QRM4ESW8. Kurz můžete věnovat i jako dárek. Ale pozor!! Veškeré požadavky můžeme vyřídit až po 10. říjnu. Do té doby komunikujeme jen s medvědy v kanadské divočině.



Múza nesnáší spěchu, a tak šestá literární dílna na Loučeni bude na přání účastníků až po Novém roce, 25.-28. ledna. 


Brzy vám dáme vědět přesný termín, přihlášení poté najdete na webu.



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.