7. dubna 2022

Utajené příběhy zámku Loučeň - napsali Míša Štěpánka Sedláčková, Katka Pospíšilová a Bořivoj Beránek

Dopis 
Míša Štěpánka Sedláčková

Zámeckou paní čeká u snídaně překvapení. Na stole leží balíček převázaný hnědým provázkem a u něj průvodní dopis.

Milá Kateřino,
v příloze zasílám rukopis. Najdete v něm všechno, co se do příběhů zámeckých prohlídek nevešlo.
S úctou 
Dana

Kateřina se usměje a pohladí balíček rukou. Ušla tak dlouhou cestu od okamžiku, kdy poprvé stála v Loučeni v zámeckém parku a rozhodla se, že zámek a jeho okolí znovu přivede k životu.
Kniha je další krok. Vstane od stolu, podívá se z okna zámecké jídelny a na okamžik se zasní. V duchu se přenese do doby na přelomu 19. a 20. století. Vidí před sebou knížete Alexandra, jak zámeckou branou vyjíždí na lov, jeho ženu Marii, jak venku maluje další ze svých obrazů, i jejich děti, jak se honí v zámecké zahradě. Znovu se posadí, rozbalí balíček a začte se do prvního příběhu o lidech, kteří zde žili a vtiskli zámku svou tvář.


Zadání: 
Napište scenáristickou kostru k utajenému příběhu zámku Loučeň



Čápy s mákem
Katka Pospíšilová
Na zámek Loučeň přijíždí autorka kuchařských knih, aby sepsala publikaci o tradičních pokrmech zdejšího šlechtického rodu. Velmi touží po tom, aby se z jejího příštího díla stal bestseller. Ubytuje se v zámeckém apartmá a se svolením majitelky zámku se vypraví na soukromý průzkum zámeckých komnat a knihovny. V každém z navštívených zákoutí se jí v podvědomí začnou vynořovat postavy původních obyvatel zámku a jejich příběhy. Autorka střídavě píše knihu a upadá do snění o dřívějších dobách.
Součástí každého příběhu šlechticů, který se jí zdá, je zmínka o chuti, či vůni určitého pokrmu, přísady, nebo koření, které budou zařazeny v receptech, nebo na doprovodných fotografiích, jimiž bude kniha proložena. V závěru pobytu autorka objeví v knihovně zapadlý starý recept na vyhlášený zámecký dezert Čápy s mákem, o kterém je přesvědčena, že se stane kulinářskou senzací.




Vražda v zámecké zahradě
Bořivoj Beránek

Paní Kateřina, nová majitelka zámku, najde u jižní zámecké zdi 2 kostry. U hlavy jedné z nich leží zvláštní medailonek. Nechce na svém pozemku archeologický průzkum ani policii. Kostry znovu zahrabe a strom tedy zasadí kousek vedle. Několik dalších nocí skoro nespí. Začne pátrat po životech bývalých obyvatel zámku, aby našla zmizelé. Bez úspěchu. Najme tedy soukromého detektiva. Později se ukáže, že on o kostrách ví. V tu chvíli začíná jít o život i paní Kateřině…

Nebo jeho děd z Vlkavy zabil dva lidi a on nechce poskvrnit jeho památku za žádnou cenu
(nebo: devadesátky a on prohnilý policajt, který něco přikryl)