10. srpna 2020

Cena National Geographic za reportáž o Vyšehradu - napsala Dana Emingerová

Přestože jsem pod Vyšehradem vyrůstala, teprve teď jsem odkryla tajemství, o kterých jsem v dětství neměla ani páru... Tři měsíce jsem studovala stovky stránek o historii a mluvila s mnoha lidmi, kteří mi ukázali třeba kostel obezděný vysokými hradbami či katakomby, kde se pohybovali Vyšehradští jezdci...
Fotograf Petr Juračka si vymohl povolení vlézt do věží hlavního chrámu i fotografovat pomocí dronu.
A výsledek? Vyhráli jsme ocenění NATIONAL GEOGRAPHIC: BEST EDIT 8/2020. 



Reportáž o Vyšehradu je v srpnovém čísle National Geographic. Americký vydavatel doporučuje vydat ji i v ostatních světových edicích National Geographic. V ocenění se uvádí:
Turning pandemic closures to his advantage, Dana Emingerová and Petr Jan Juračka present Prague's Vyšehrad - "upper castle" - in a way readers have not seen: without crowds and via drone photography. Darren Smith
(Dana Emingerová a Petr Jan Juračka využili omezení během pandemie k tomu, aby představili Vyšehrad tak, jak jej čtenáři nikdy neviděli: bez davů turistů a ​​pomocí dronové fotografie.)
A právě tato reportáž bude podkladem pro naši vyšehradskou knihu s povídkami inspirovanými naší nejtajemnější historií. Zatím se rodí jako fotokniha. A první příběhy už jsou také na světě. Video, jak se fotil Vyšehrad najdete zde.

Foto: Tomáš Beltir






Foto: Jan Šimánek


Podklady pro budoucí projekt najdete zde.