28. prosince 2019

Akce antirozum – napsala Jana Faitová

Volání po přijetí letního času po celý rok?! Jsem šokovaná.
Odpovědi typu: „Dnes nemusíme vstávat brzy ke kravám“ nebo „Je fajn, když toho v létě večer víc stihnu,“ mě nepřesvědčí. Přece zavedení letního času je ta ve finále patologická novota, která, jak se dávno ukázalo, nedělá dobře našemu organizmu. Nikdo se do hloubky nezajímá, co na to říká chudák naše epifýza, šišinka, chcete-li. A co víc, letní čas nepřinesl ani úspory do státních pokladen, jak se původně předpokládalo.

Měla jsem za to, že když se něco neosvědčí, automaticky může následovat návrat k tomu původnímu, přirozenému. Jednoduše, každé malé dítě přece ví, že na jaře se chodí spát brzy a brzy se vstává. V létě se uléhá pozdě i bez letního času a vstává se naopak s východem slunce, protože je tak mozek holt naprogramován. Na podzim se večer může natáhnout, viz naše plesy a přástky v minulosti, zákonitě se pak vstává později. V zimě organismus odpočívá a nemůže si v žádném případě dovolit mrhat silami. Proto chceme chodit spát se slepicemi a vstávat pozdě, vůbec ne na pátou a teprve ne na třetí či čtvrtou hodinu.
Je neoddiskutovatelným faktem, že stejně tak jako život, probíhá v cyklech i každý rok, měsíc a den. V posledním případě je pak hormon melatonin zmatený a jak si s diktátem „Poručíme větru, dešti,“ poradí náš organismus a psychika, je už různé člověk od člověka. Myslím, že máme všichni, jeden vedle druhého, už tak dost naloženo.
Proč si chceme dělat život ještě složitější?!