12. prosince 2017

Fotograf charty Ivan Kyncl - napsala Alena Kostková Hadačová

Ivan Kyncl
Absolventem GVP byl v letech 1968-1972 také Ivan Kyncl. Chodil o ročník výš než já a k naší třídě měl blízko – líbily se mu některé mé spolužačky. Všichni jsme znali Ivanova otce, renomovaného novináře Karla Kyncla. Angažoval se v období Pražského jara a po srpnu 1968 byl persona non grata. Ivan proto nemohl studovat vysokou školu. V průběhu let jsem zachytila, že se Ivan stal fotografem disentu. On i jeho otec podepsali Chartu 77 a tři roky na to byli donuceni opustit republiku.
Podle nedávného dokumentu České televize se Ivan ve Velké Británii stal uznávaným divadelním fotografem předních londýnských scén. Také my jsme ho zažili jako fotografa, když dělal snímky jedné naší spolužačky při maturitě... Zkouška dospělosti je vlastně také svým způsobem divadlo... V polistopadovém Česku se objevovaly jeho fotografie jen zřídkakdy s výjimkou série snímků Václava Havla a Pavla Landovského při nahrávání jednoaktovky Audience.
Ivan zemřel v roce 2004 v jednapadesáti letech, selhalo mu srdce. Nechci, aby se zapomnělo, že i on patřil ke Gymnáziu Na Vítězné pláni.
4.A/1973