25. ledna 2015

Závod - napsala Iva Pechová

Zdroj: pixabay.com
Zajíc dosáhl dospělosti a čekal jej jeho první závod v orientačním běhu s ostatními zvířaty. A proč zrovna v orientačním běhu? Rada moudrých rozhodla, že závodit jen v běhu by nebylo spravedlivé. Když přidají hledání kontrol, nebo vlastně hledání ukrytého žrádla, bude větší šance i pro ta zvířátka, která nemají tak rychlé nohy. A vlastně to i víc ukáže, kdo si umí lépe poradit.
Ambiciózní zajíc se nad tím jen zašklebil. Běhám nejrychleji, na mne nemají ! A začal ještě více trénovat běh v terénu a do kopců. Jídelníček přizpůsobil stravování závodníka. Změnil životosprávu. Nechal si zastřihnout ocásek, aby měl menší odpor vzduchu. Byl ctižádostivý, jistý si svým úspěchem.

Konečně přišel den závodů. Ostřílení veteráni i letošní nováčci se scházeli na startu. Zajíc netrpělivě poklusával, pohrdavě si měřil soupeře. Cože? I se želvou mám závodit ? Jakmile zazněl výstřel, zajíc vyrazil na trať. Bez rozmýšlení se vrhnul do lesa. A běžel a běžel. To ta zmiňovaná želva samozřejmě ne. Vydala se na trať svým rozvážným tempem. A tak si stihla v klidu přemýšlet nad tím, kde že bude asi ta první kontrola ? Není to už támhle vedle pod stromem? A ta další ? Není lepší jen projít tohle houští ?
Zajíc celý uběhaný, ale šťastný dorazil do cíle. V nohách měl plno kilometrů, ale nakonec všechny kontroly našel. Ještěže měl tolik naběháno, liboval si.
Jaké však bylo jeho překvapení, když zjistil, že i želva už je v cíli a dávno si pochutnává na občerstvení. Ta želva, která se za celý závod ani nerozběhla ? Ani není udýchaná a unavená ? Která jen zvolna kráčela a přemýšlela, jak nejsnadněji najít kontrolu ?

Poučení: A tak zajíc zjistil, že je často důležitější zastavit se a popřemýšlet o dalších krocích, než bezhlavě vyrazit.