26. srpna 2018

Koučka - napsala Nataša Richterová

S mým mužem máme společné lásky: toulání po horách a děti. On má dvě dcery z prvního manželství Editku a Evitku, 10 a 12 let. Vídá je vždy v sudé víkendy.
Dva blond andílci vstupují pravidelně do mého života, ale s nimi i jejich matka Yvetka. „S tvrdým,“ zasyčela na mě dokonale vykonturovanými rty při našem prvním setkání.
Yvetka je finalistka Miss Bikini Fitness z roku 2001, trenérka fitness a koučka životního stylu, jak hlásá její dokonalý fejsbůkový profil.
Své dcery vede tvrdou dřinou k úspěchu a ony jsou její výkladní skříní, jak sama říká. Jenže já mám k dětem poněkud odlišný přístup a ten se také stal třecí plochou mezi námi.
První nevyžádaná SMS přišla hned po prvním víkendu stráveném s dětmi, kdy jsme nachodili za tři dny po horách téměř 50 kilometrů: EVITKA NESPLNILA SILOVY TRENINK, EDITKA STRETCHING. NUTNO DODRZOVAT PREDEPSANY PLAN. INSTRUKCE ZASILAM. 
Načež následoval e-mail s podrobným rozpisem, sestavou do posilovny od tenisového trenéra, s rozpisem protahovacího cvičení od trenérky tance a ještě podrobný jídelníček od nutriční poradkyně a na závěr tlusté P.S.: Strava musí být vyvážená. Řízek a hranolky jsou nepřípustné!
Moje rádoby tvrdá SMS: NA HORACH NENI FITKO A V HOSPODE JEN SMAZENE, byla nemilosrdně odpálkována: I NA HORACH JSOU URCITE RESORTY S VYBAVENIM NA UROVNI. RADA VAM S VYBEREM PORADIM. Au! Je fakt tvrdá…
S mužem jsme nicméně měli za to, že řízek jednou za měsíc uškodit nemůže a nachozené kilometry vyváží všechny posilovny světa. Yvetka však v podobném duchu zasahovala do společných víkendů pravidelně, takže jsem se pomalu smiřovala s tím, že mám koučku, kterou jsem si nevybrala.
Naší první společné dovolené jsem se začínala bát. Pustí Yveta holky s námi do Beskyd? Pod stan a vlakem?
Když jsme z růžových značkových kufrů na kolečkách přesouvali věci do báglů, zaujaly mě malé polštářky. Z každého polštářku se usmíval Yvetin dokonalý obličej v životní velikosti, a to z obou stran.
„Co to je?“
Evitka: „To je fotka naší maminky, abychom nezapomněly, jak vypadá.“
„A kdyby nám bylo smutno, mohly jsme se přitulit,“ dodala Editka.
 Povzdychnu si, takže budu celý týden usínat vedle její zmalované tváře… Cesta vlakem i následný pochod do kempu probíhal hladce a šťastná nepřítomnost mobilního signálu znemožnila Yvetce dálkový koučing. Večer holky už sotva stály na nohách. A tak rychle do pyžámek, zapnout spacák a spát. Ale co to vidím? Holčičky mají na sobě jakési nadměrné noční košile, samá krajka a velké výstřihy…
 „Co to máte na sobě?“
  „To jsou noční košile naší maminky.“
„Abychom nezapomněly, jak voní. Celý týden je nosila na sobě, aby tu jako byla s námi...“
 Zaúpěla jsem. Můj muž vyděšeně pozoroval ta dvě strašidýlka, načež beze slova odkráčel ke stánku s pivem.
„Holky, všechno dolů, vezměte si na spaní čistá trika. V tomhle by vám byla asi zima,“ dodala jsem a ty propocené noční košile strčila na dno báglu, kde mimochodem dělaly společnost dvěma polštářkům, kterým se stala ve vlaku ta nehoda, že je omylem polilo kafe mého muže.
Druhý den poprchávalo. Snídali jsme v přístřešku u kiosku a přemýšleli, co podnikneme v dešti. „Máme s sebou pexeso,“ navrhla Editka.
„Hurá, to mě baví, sem s ním,“ usmívám se na muže a on na mě, holky běží pro pexeso a už je rozdáno.
„Teto, začínáš,“ velkoryse mě pobízí Evitka.
„Tak jo,“ pronesu dramaticky a kroužím prstem nad rozloženými kartičkami. Zapíchnu prst, otočím kartu … a zblednu. Ztuhlou rukou otáčím další kartu, třetí, čtvrtou, pátou…
 To snad ne, je úplně na všech! Na všech čtyřiašedesáti kartičkách z kreativního webu VYROBSISVEPEXESO.CZ se na mě v různých obměnách usmívá dokonalý obličej finalistky Miss Bikini 2001, fitness trenérky a koučky.