14. března 2021

Anotace k mé vysněné knize - napsaly Zdena Součková, Anna Vocelová, Bohuna Kopřivová, Zuzka Kratochvílová, Jasmin Carmel

Koláž: David Vávra
Povídky Zdeny Součkové
Kolikrát ve společnosti slyšíte vypravěče zajímavých nebo vtipných historek. Poznáte na nich, které jsou „pravda pravdoucí“ a které jsou, na rozdíl od reality, maličko „upravené“? Někdy je to naopak, než si člověk myslí. Ty nejpodivnější a nejméně pravděpodobné příběhy se zaručeně staly tak, jak jsou popsané. Dovedete si představit situaci, ve které na návštěvě u vašeho vysněného muže vyhazujete svoje spodní kalhotky z okna? Byli jste někdy na pánském striptýzu v dámském klubu? Víte, jak vám může předvánoční shon usnadnit půlka netopýra? Oblíbená autorka Zdena Součková vám nabízí soubor povídek, které jsou zaručeně pravdivé, zaručeně zábavné a zaručeně zajímavé. Příběhy ze života, vlastního i nevlastního, veselé i neveselé, tak jak je život přináší. A že umí život udělat velmi rychle z komedie tragédii a z tragédie komedii, jsme se všichni přesvědčili už mnohokrát.


Kam cestovky nejezdí - Bohuna Kopřivová
„Lidojedi ani grizzly mě nesežrali, potápěla jsem se k japonským vrakům bojových letadel, viděla muže oblečené jen do kodeky a kančích zubů a setkala se s náčelníkem, který si mě chtěl vzít za manželku,“ říká autorka nové knihy Kam cestovky nejezdí.
Kniha zavádí čtenáře do málo známých míst celého světa, které navštívila při svých cestách na vlastní pěst. Vše popisuje s humorem, a jak říká, bez něj by se ani takové cesty mnohdy nedaly ve zdraví přežít. Zavede vás po zajímavých místech od Mianmaru, Kambodže a Papui, přes Šalamounovy ostrovy,  Borneo až na odlehlá místa Aljašky. Nahlédnete i do obydlí domorodců, kteří ještě stále žijí jako v době kamenné, poznáte jejich zvyky a kulturu, která rychle zaniká. 
Kniha jistě potěší a pobaví jak dobrodruhy, tak zájemce o cestování.


Příběhy Anny Vocelové
Potkali jste se už někdy u přijímacího řízení s Orlandem Bloomem? Nebo v nemocnici s biologickou matkou své adoptované sestry? Rozhodla někdy o vašem štěstí dvojnásobná náhoda? Či dlouhonohá blondýna? Jste alergičtí na větu: „My se vám ozveme?“ A chodíte vůbec do opravdické práce?
O tom i mnohém dalším se dočtete v této knize plné příběhů za života jedné lehce ironické personalistky – příběhů reálných i smyšlených, vážných i humorných, jako život sám. Zda se jejich hrdinům budete smát, závidět jim, nadávat, nebo držet palce, necháme na vás.


Psychologický román Zuzany Kratochvílové
Rozvod. Složitá životní situace, kterou někteří z nás bohužel musí projít. Stejně jako hlavní hrdinka Markéta, která se z ukázkového manželství ze dne na den ocitá na úplném dně. Sama na tři děti, na vesnici ve velkém domě. Čím vším si žena musí projít, jak to nesou její děti, jak okolí a jak probíhá proces rozvodu? Kniha je psána v několika různých rovinách – nejen z pohledu matky, ženy a manželky, ale i z pohledu dětí, bývalého manžela a kamarádů. Každý to vnímá jinak. Psychologický román, při kterém čtenář uroní slzu, ale i se zasměje.


Čtrnáctiletá talentovaná Jasmin Carmel píše příběh o šikaně
Nová třída. Noví učitelé. Noví žáci. A dívka, která se to snaží zvládnout. Nikam nezapadá, nebaví ji stejné hry jako ostatní, na všechno má svůj názor... Dokáže se třída smířit s jejím odlišným charakterem? Mohou spolu všichni dobře vycházet? Zvládnou ji přijmout mezi sebe nebo jejich útočnost přeroste až do šikany? Jasmin Carmel přichází s knihou Pod svícnem je tma, která Vám zaručeně vyrazí dech!


Vozíčkář Martin Tomášek představuje Ségru na zabití
V pořadí již druhá kniha kvadruplegika Martina Tomáška Ségra na zabití vás zavede do rodiny dvou puberťáků, kteři si z nejrůznějších důvodů navzájem dělají schválnosti. Jak to s nimi dopadne, se dozvíte v knize, již autor napsal jedním prstem na tabletu s pomocí dokončování slov.

Teorie zde.