18. listopadu 2018

Průvodčího šichta - napsala Klára Šimicová

To je teda den! Ještě ke všemu vylitý kafe... No nic. Jdeme na to. Dneska střídám asi Lojzu. Ten zas bude mlít o těch svých rybách. Na to teda nemám náladu nikdy a dneska už vůbec ne.
"Co…? Joo, ahoj! Hmmm, no neříkej? To byl teda kus. No jo, někdy půjdu, ale vždyť víš, pořád není čas."
Jako bych to nevěděl.... Tak koho to tu máme? No, to je teda skvadra. Už tu zase sedí ta babka. Jezdí skoro denně a to jenom proto, že má dráhu zadarmo. Mi neříkej, že jezdí každej den k doktorovi!
"Dobrej, kontrola jízdenek. Vy nemusíte, paní Poláčková, já přeci vím, že máte dráhu zadarmo. Jo děkuju, pořád stejně, pořád stejně. Jízdenky, děkuju, děkuju. No jo, pravda, tak jízdenky poprosím…"
Bába, jako by to nebylo jedno, jestli máme hezky! To je smrad z těch polí, kdo tu zase otevřel to okno?
"Počkej, kluku, jdi na stranu, já to okno teď zavřu, jo? Proč? To je přeci jedno proč! Aby sem nešel ten smrad. Hele, kluku, máš ty vůbec jízdenku? No tak mi ji ukaž, ať ti ji můžu cvaknout! "
Parchant jeden drzá...se bude se mnou dohadovat kvůli oknu, se mi snad zdá…
Tak kdopak je tam další? Sakra, zase se sekly! Uff...To jsem zvědavej, kdy to opraví. Jsem to už hlásil nejmíň destkrát.
"Dobrej. Jízdenky. Jízdenky, dobrej."
Co čumíš chlape, neviděls nikdy průvodčího?
"Tak jízdenku, pane! Co? No to by mohl říct každej, to známe tyhle fígle. Takže to bude 80 Kč do Mnichovic a ještě 100. Jo, tak jste si měl koupit jízdenku. Pokuta je pokuta."
Jako by nestačilo, že chodím sem a tam těma špinavýma vagónama, ještě se tu budu dohadovat s maníkem. Ježiš mě to nebaví.
"Jé! Dobrý den, Aničko!"
"Co? Nemám novou, kdepak. Jsem se ještě ráno polil kafem prosím Vás... Né, to se Vám zdá, já se holil už ve čtvrtek. Je, no tak to děkuju.... Co - mně? To určitě ! Chachá - , páprdovi starýmu, jako jsem já!!! To Vám to sluší, Aničko, Vy jste hezká! Ale že máme dneska hezky, viďte, Aničko?"