5. dubna 2018

Volejbal už zase jinak - napsala Eva Svobodová

Volejbalová síť, kopačky, sníh. Nemusíte být velcí znalci sportu, abyste si řekli, že tady něco nehraje. Ty věci zkrátka nejdou dohromady. Jenomže to platilo donedávna. Dneska je už snow volejbal oficiální odnoží hlavního sportu, která se nedávno představila v Koreji na olympiádě a za týden se kvůli němu sejdou špičkoví hráči i hráčky v rakouském Flachau na Mistrovství Evropy.
A protože Češi ve sportech odjakživa neotáleli se zapojením, budou nás na mistrovství hájit dva týmy „se lvíčkem na prsou“. Dámský pár Míša Knoblochová - Anna Dostálová a pánská bratrská dvojice Robert a David Kufovi.

Právě tito závodníci byli nejúspěšnější na UNIQA MČR ve Špindlerově Mlýně před třemi týdny. Bylo chytré rozhodnutí situovat špičkovou domácí akci na víkend do Svatého Petra. Organizátoři tak připravili snow volejbalu báječnou publicitu. Místní lyžaři i našňořená honorace z Prahy docela zírali, když organizátoři začali vytyčovat kurty a moderátor svolával závodníky na plac. Sluníčko sice trochu přes den hřálo, ale ozdobné palmy v rozích areálu se vyjímaly mezi těmi zprvu vyjevenými diváky v kulichách dost nepatřičně. Jakmile však česká špička začala předvádět své umění, všichni zpozorněli.
Volejbalisté pohybující se většinu roku na písku, opálení a v miniaturním oblečení, bez problémů zvládli přechod na jiný povrch i několik vrstev textilu. Snad jen údery a někdy i pohyb byly o něco rozvážnější. To proto, že podloží se během dne měnilo podle teploty a slunečního svitu.
„Ráno jako na hokeji a odpoledne jako v bazénu,“ komentovala lakonicky podmínky na kurtu Anna Dostálová, pozdější česká šampionka.
Sety jsou ve snow verzi kratší než v šestkovém i plážovém volejbalu. A mezi nimi je hlavním úkolem nevystydnout a zachovat si tempo i hybnost. Hráči se po zápasech neustále převlékali do suchého zimního oblečení a z neklouzavých kopaček do zateplených bot. U kurtů chyběly ledničky a organizátoři naopak roznášeli horký čaj. Co ale nescházelo, byl potlesk za pěknou rybičku nebo smeč a hlavně dobrá nálada a pohoda. To bylo stejné jako v létě na písku u moře.
„Celý svět jde kupředu a my volejbalisté můžeme být rádi, že náš sport přináší tolik možností – v hale, venku, v létě i v zimě. Je velmi pravděpodobné, že na příští nebo nejpozději po příští olympiádě už budeme sledovat bitvy na sněhových kurtech o regulérní olympijské medaile. A my uděláme všechno pro to, abychom byli u toho,“ sliboval Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu a bývalý reprezentant ČR v beach volejbalu.