5. dubna 2018

Dick a Nathali - napsala Monika Obojková

Dick seděl v obrovitém červeném křesle a přemýšlel. V kuchyni drkotala varná konvice. Čekal, až se dovaří voda, aby si udělal bylinkový čaj. Od chvíle, co přišel domů, se cítil nesvůj. Svou nervozitu připisoval změně v obvyklém denním programu. Po obědě měl být v práci. Měl se nechat nafotit pro Vogue, ale jinak vždy dochvilný fotograf nepřišel, a tak Dick dostal na celé odpoledne volno.
Dick si vzal do ruky noviny a pročítal titulky. „Mladá žena byla zastřelena na ulici za bílého dne. V zoo se narodila mláďata tygra bengálského. Hypotéky mají nejnižší úroky za posledních deset let – nepropásněte svou šanci. Blázince jsou přeplněné, propouští se nemocní.“
Poslední titulek Dicka zaujal. Vzpomněl si na Nathali. Už se s ní dlouho neviděl.
Vlastně od doby, co se pokusila spáchat sebevraždu. Tvrdila, že za to může on, že ji neměl podvádět. Rozmazávala si krev z pořezaných zápěstí po prsou a řvala na něj a vyslýchala ho, s kolika ženskými šukal. Zatímco volal záchranku, vyčítala mu všechny smyšlené nevěry. Od té doby se nesetkali. Lékaři mu zakázali ji navštěvovat v Bohnicích, aby ji nerozptyloval. Vlastně byl rád. Byla hrozně žárlivá a za ty tři roky, co se neviděli, se cítil daleko líp.
Neklidně si poposedl v křesle. Voda už se dovařila, ale on ještě chvíli čekal a přemýšlel. Vzpomněl si, co ho zarazilo ve dveřích. Vůně. Její vůně. Jak si pokaždé myla vlasy heřmánkovým šamponem, a jak ji ten heřmánek pak jako neviditelný závoj následoval po domě! Lekl se. Někdo mu sáhl na rameno.
„Ahoj Dicku,“ ozvalo se za ním.
„Ahoj Nathali,“ odpověděl nejistě. Chtěl se otočit, ale vedle tváře se mu zaleskla ocel. Strnul. Oba mlčeli. Muž v obrovitém červeném křesle a žena za ním, křečovitě svírající nůž.




Zadání podle S. Kinga str. 132:
Žena Jane se vdá za muže Dicka, který je inteligentní, vtipný, sexuálně přitažlivý. Bohužel má i temnou stránku - manipuluje s lidmi a je paranoidní. Vše pokračuje i po narození dcerky a dokonce Dick začne svou ženu fyzicky napadat. Nakonec to Jane nevydrží a rozvede se. Dick ji začne obtěžovat, takže Jane si nechá vystavit soudní zákaz jejich styku. Dick ho nedodržuje, je zatčen a jat do vazby. (To vše je příběh v pozadí.)
Po Dickově uvěznění Jane přijde domů a před prahem ji něco zarazí. Přesně neví, co to je. V duchu se přesvědčuje, že jí nic nehrozí. Dick je přece za mřížemi. Z televize se však dozí, že z městské věznice uprchli tři vězni. A nejedou si uvědomí, že ve vchodu cítila jeho pach. (To je naše situace.)

Začněte tuhle situaci rozpracovávat ale tak, že zaměníte pohlaví hlavních postav: bývalka je ta, kdo obtěžuje, a obětí je manžel.