12. března 2018

Inspirace - napsala Kristýna Skoumalová

Marie Brožová s pastelkami
"Mami, dívej! Můžeme se jít kouknout támhle?" Ta věta ovlivnila můj život.

Je to zhruba takové dva roky zpátky, co mě má máma vytáhla na mnou tehdy tak neoblíbené nakupování. Procházely jsme širokými chodbami nákupního centra a snažily se hladce proplouvat mezi lidmi proudícími všemi směry. Povím vám, nic tak záživného.
Novinkou však byla řada stojanů s barevnými obrazy v jedné z uliček centra, což mě, jako milovnici výtvarného umění, velmi nadchlo.
S očima doširoka rozevřenýma, aby mi náhodou něco neuteklo, jsme se s mamkou vydaly blíže prozkoumat ony obrázky. A jak se ukázalo, zblízka to bylo o něčem úplně jiném a já se octla, když to tak řeknu, mezi svými. Veliké, kreslené obrazy byly plné barev, pohádkových postav a tvorů, snů a přání a kouzel. Oči mi nestačily všechny ty příběhy zachycené na papíře pobrat.

Marie Brožová, Barvy listí
Nejvíce pro mě ale znamenalo to, že až do této chvíle jsem nepoznala žádného výtvarníka, který by se takto prezentoval pastelkami. Ty já přímo miluji. Dále jsem studovala každý detail papíru, každou čárku vytvořenou barevnými tužkami, když mě máma čapla a přitáhla mě ke stolku, kolem nějž byly vyskládané tisky těch, podle mého, úžasných děl.
Za ním seděla žena, výtvarnice Marie Brožová, která mě za tu chvilku stačila tolik inspirovat. A já s ní mluvila. Ukázala mi některá z jejích pastelkových kouzel, jak vytváří na papíře drobné hvězdičky, jak míchá barvy. Živě cítím, jak mě do sebe její obrazy vtáhly a jak jsem fascinovaně hledala skryté vzory. Pamatuji se, že se mi v jednu chvíli do očí nahrnuly slzy a já si řekla: "Tohle chci taky. Inspirovat ostatní, dosáhnout toho, aby měli z mé tvorby radost, vytvářet příběhy..."
Pro mě bylo toto setkání neuvěřitelným zážitkem. Inspirovalo mě a díky této skvělé ženě jsem si uvědomila, čemu se chci věnovat a že se nemám vzdávat svých milovaných pastelek, i přesto, že nejsou tak uznávaným výtvarným prostředkem. Ale Marie byla hlavně prvním impulsem mého rozhodnutí, že chci dotvářet psané příběhy a knihy ilustracemi. Odcházela jsem plná dojmů a nápadů s mojí maminkou po boku. Ale hlavně, s inspirací, která se mě drží do teď.