28. ledna 2018

Ferda Mravenec a vánoční dobývání hradu - napsala Bára Kroutilová

Nejkrásnější večer v roce. Večer splněných přání, záblesky radosti a štěstí v očích všech, jiskřící prskavky, koledy a nazdobený stromeček, světlo všech svíček na adventním věnci, zářící jako královská koruna celé té sváteční atmosféry.
Většina z vás si jistě umí vybavit i čas, kdy jsou všechny smysly nasyceny, nastává zklidnění, skoro by se dalo říci útlum.
Tehdy zazní otázka „Jdu na půlnoční, jde někdo se mnou?“
Nikomu se moc nechce opustit teplo domova a na druhou stranu je to možnost prodloužit a naplnit smysl celé té sváteční nálady a dovést ji až k vlastní oslavě zrození naděje.
„Moc se mi nechce, ale jdu s tebou. Kam chceš jít?“
„Do Víta,“ zní odpověď.
Město, nazdobené už od října, září dnes jinak, vyrazili jsme tak tak, snad přijdeme do kostela jen o kousek později. Ještě zaparkovat. Podařilo se. Půlnoc, zvony chrámu sv. Víta slavnostně oznamují začátek mše vánoční.
Dojít k hradní bráně a proběhnout nádvořím a už budeme na místě, to jsme si mysleli. Jenže jsme zapomněli na úžasné hradní opatření proti teroristickým útokům. Zábrany s kontrolními rámy a u nich příslušní příslušníci.
Nebyli jsme jediní opozdilci, toužící se dostat do hradu po konci směny hradní ochranky.
No, vpravdě směna neskončila, návštěvníci katedrály po skončení bohoslužby musí ještě opustit areál Pražského hradu. Nakonec je nás u vstupu do hradu asi 50, zkoušíme prosby, všechny možné důvody k přesvědčení bdělé stráže. Všechno je k ničemu, strážný sice někam „telefonuje“, ale s nulovým výsledkem.
Padne rezolutní rozhodnutí prostě projít. Následuje akce téměř všech svátečně oděných se snahou o průnik do hradního areálu. Pokus nevyšel, zato, kde se vzali, tu se vzali další strážní. Nebyl by tedy problém obsluhy rámu a následné kontroly pro nedostatek personálu, jak nám bylo zprvu vysvětlováno.
Vypadá to až dost drsně, vánoční atmosféra absurdně houstne, brána, do této chvíle pootevřená se zavírá docela. Skupina „potencionálních teroristů“, má zřejmě z pohledu strážných plno nevhodných připomínek a dotazů, až na několikrát položený dotaz na jméno a hodnost, se hlouček dožadující vstupu dozví, že službu drží Ferda Mravenec. V tu chvíli jsme to vzdali. Nezvaní hosté…
Zato o Hrad nemusíte mít strach, je v nejlepších rukách Ferdy Mravence.
Půlnoční nakonec se zpožděním v kostele nejsvětějšího Salvátora zachraňuje ducha Vánoc 2016.