26. listopadu 2017

Kolegyně s přesahem aneb jak vzniká kniha desítek autorů - napsal Michal Gololobov

Představení v divadle Na Dobešce se poslední listopadový páteční večer proměnila v exhibici jedné široké soudržné rodiny, jejich přátel a začínajících literátů. Probíhal tu křest knihy Doba Obalová studentů tvůrčího psaní z kurzů spisovatelky Dany Emingerové. Kurzů stvořených podle Arnošta Lustiga.
Zpátky na začátek. Nevím, jakou máte představu o vzniku knihy... určitě chápete že je potřeba sesbírat nebo napsat texty, které v knize budou, najít ilustrace, vymyslet jak bude vypadat obálka. Malá část úkolů při výrobě jedné knihy spadla i na mne. Moje kolegyně Dana si usmyslela že vytvoří dílo takřka nemožné.
Sdruží pod svá křídla řadu amatérských autorů ze svých kurzů a slepí dohromady knihu s jejich výtvory.
Dlouhé prohazování, vybírání těch nejlepších a seskládání dohromady je jen její práce. Já do řeky vstoupil ve fázi druhé - Dana je editorka a já grafik. Tím byla moje rolu určena. Jak bude kniha vypadat, aby bílé strany byly zaplněny tak, jak se na dílo tohoto formátu hodí? Bylo z toho dohadování, přehazování, ukecávání, několik změn na poslední chvíli, prodloužené termíny s tiskárnou a až poslední den před představením knihy i její reálná podoba.
Kniha se otevřela před světem 24. listopadu, přesně měsíc před Vánoci, v divadle Na Dobešce. Nakonec z toho vykvetl nezapomenutelný večer plný zajímavých hostů, plného sálu, hudby, autorského čtení a zábavy. O tu se nakonec postarala i sama autorka bravurní hrou na piano, kdy si po dvou taktech sóla, vinou trémy, prsty na klaviatuře našly jinou cestu, než předepisovaly noty. Nejsme všichni ve všem nejlepší – a to nám Dana asi chtěla vzkázat – nedělejte si nic z nezdarů, pusťte se do toho, vytrvejte a nebojte se trémy. To autoři spolu s Danou a jejím okolím dokázali.
Autoři ze sebe vydali to nejlepší, široká Danina rodina a její přátelé nám ukázali, jaké to je, když všichni táhnou za jeden provaz. A zajímaví hosté, od horolezce, přes kardiologa až po příbuzné Dany a Arnošta Lustiga, jejího mentora, nám dokázali, že sice ještě nepíšeme jako bozi, ale každý, kdo chce, si svou cestu nakonec najde.

Objednat knihu
 Knížku můžete objednávat zde

Více informací o knížce