24. října 2017

Chmel - napsala Alena Kostková Hadačová

Když jsme ke studiu nastupovali, vyjeli jsme někdy v půlce srpna česat chmel do Milostína. V té době prošly republikou velké bouřky a deště a chmelnice byly popadané. Vy už to nejspíš neznáte, ale znamenalo to, že štoky byly zamotané a nedaly se dávat do česaček. Vše se tedy čekalo ručně. To znamenalo, že se náš pobyt na chmelu se protáhl na měsíc.
Bylo to moc prima, i když podmínky byly poněkud spartánské.
V Praze tak začal školní rok bez nás. My jsme nastoupili asi po čtrnácti dnech. Za zajímavé to považuji proto, že chmel byl předchůdcem seznamovacich kurzů. Také to znamenalo, že jsme se kamarádili nejen napříč všemi prvními ročníky (ještě jsme neznali rozdělení do tříd), ale i s ročníky vyššími, mazáky, a to nám zůstalo po celou dobu studia.

 (1969-73)

Žádné komentáře:

Okomentovat