Šachový aut nebo je bílý král na střídačce? - napsala Dana Emingerová

Lidové noviny (1.8.2017)
Po Cimrmanovi se další český borec zapsal do dějin šachu. Dokázal vyhrát mezinárodní turnaj s králem, který se v průběhu souboje ztratil z šachovnice.
Podívejte se na "rozhodující výhru velmistra Krejčího" z uvedeného obrázku. Podle šachových hrátek Lidových novin z 1. srpna Jiří Krejčí (s bílými figurkami) porazil během letního turnaje Czech Open indického šachového velmistra Gopala. Jenže podle obrázku vyhrál, aniž by se bílý král vyskytoval na šachovnici. Jako Jára Cimrman, tak i Krejčí zaznamenal ojedinělý "aut v dějinách šachu". Nebo sedí bílý král na střídačce?

Ve hře Posel z Liptákova se v přednášce o Cimrmanových sportovních úspěších praví: "Šachová literatura neuznala za vhodné zařadit Cimrmana do seznamu světových velmistrů, ačkoli jedině on dokázal vyvést z rovnováhy tak neotřesitelného šachistu, jakým byl Capablanka, když mu při jeho simultánce v Madridu hrozil dvojitým šachem, což velmistra znervóznilo natolik, že ohlásil tah na G 12, čímž se ocitl zcela mimo šachovnici, a zaznamenal tak vlastně první aut v dějinách šachu."

Můj tatínek vyučuje své vnuky už léta hře v šachy a pravidelně s nimi řeší šachové úlohy z Lidových novin. Všichni se tentokrát svorně podivovali, v čem spočívá unikátní kouzlo publikované šachové hádanky...
 Postaral se o ni zřejmě tiskařský šotek či nepozorný grafik. Možná bude mít jednou tato rarita sběratelskou hodnotu "Modrého Mauricia".

Lidové noviny
Lidové noviny (1.8.2017)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat