22. června 2017

Strejda Láďa - napsala Jana Renner

"Tu krbovnu chci dodělat ještě letos," hřímá strejda Láďa. A hned sedne ke stolu a nahlas vymýšlí, kreslí plánky a co chvíli odbíhá do dílny zjistit, jestli má dostatek materiálu.
Krbovna je jeho další plán, kterým chce zase o něco vylepšit svoji chalupu. Tu buduje už několik desetiletí. Z ruiny v malé vesničce kousek od České Lípy vybudoval dům snů. Bývalý statek se pod jeho rukama proměnil v místo, kam se sjíždí celá jeho rodina a spousta kamarádů. Těmi se to u Ládi jen hemží.

Parta lidí přijede prořezat větve statného ořešáku, jindy zase Láďa svolá akci s krycím názvem DŘEVO. Kdo má zdravé ruce a nohy, s motorovou pilou v ruce krájí kmen stromu a další ho sekyrkou mění v otop na zimu do kamen.
"A teď si dáme do nosu," zavelí Láďa.
Kamarádi se sesednou u stolu posilnit se ovarem a pivem ze sedmého schodu.
"A tenhle znáte?" zahlaholí Láďa posilněn jídlem. "Jaká byla poslední lordova slova? ptá se majordomus lékaře. Žádná, odpovídá doktor, madam byla s lordem až do jeho posledního vydechnutí."
I po celodenní práci a s únavou v zátylku Láďa baví společnost svými - mnohdy ne zcela veřejně publikovatelnými - vtipy.