1. dubna 2017

Penízková královna i finanční ředitelka - napsala Lucie Urválková

Zadání úkolu:
Když dva dělají totéž, není to totéž. A naopak. Můžete dělat pořád to samé, ale vysvětlovat musíte pokaždé jinak. Popište svou profesi malému dítěti a pak nově nastupujícímu šéfovi.

Vysvětlení dítěti
Mamííí, prosím, kup mi to, nutně to musím mít. Ale broučku, nemůžeme přeci každý den kupovat hračky. Musíme se o naše peníze trošku starat, abychom je měli vždy, když něco budeme potřebovat. Pokud je utratíme všechny hned, nebudeme je mít, když je budeme potřebovat. A kde se peníze berou, mami? Každá maminka a tatínek vydělávají peníze v práci. Celý měsíc pracují a na konci měsíce za svoji práci dostanou peníze. A kdo ty peníze rozděluje? To je moje práce, miláčku.
Já se starám o to, aby naše společnost, kde maminky a tatínkové pracují, dobře fungovala, aby maminky a tatínkové dělali dobrou práci a za tu potom dostanou peníze. Já se každý měsíc podívám, že všechno funguje tak, jak má, a peníze jim vyplatím.
Jo, už tomu rozumím. Ty jsi taková penízková královna, viď mami.


Vysvětlení novému šéfovi
Dobrý den, pane řediteli, dovolte, abych si s vámi sladila noty vašeho očekávání, obsah mé práce a mých odpovědností. Jako místopředsedkyně představenstva jsem vaše pravá ruka a zastupují vás v době vaší nepřítomnosti. Jsem připravena s vámi veškeré strategické záležitosti prodiskutovat a zařídit přípravu další relevantní dokumentace pro vaše rozhodnutí či vaší interní potřebu. Jako finanční ředitelka jsem zodpovědná za řízení oblasti financí a finanční zdraví naší společnosti. Kromě účetnictví, daní, controllingu a asset managementu jsem zodpovědná i za související oddělení, jako je správa pojistného, právní, hospodářská správa, skencentrum, spisová služba a centrální tisk. Připravuji veškerou komunikaci s regulátorem pojistného trhu, ČNB, externími auditory, poradci a naším akcionářem. Zároveň nesu odpovědnost za přípravu všech finančních dokumentů, které akcionář vyžaduje, a to nejenom pro zasedání dozorčí rady, valné hromady a výboru pro audit, ale i běžnou denní komunikaci a tabulky, kterou vyžaduje. Předkládám komentář finančních výsledků pro generálního ředitele, a to i v oblasti řízení rizik. Pokud jste zvyklý na další činnosti, které potřebujete a vyžadujete od finančního ředitele, ráda je s vámi prodiskutuji a zařídím jejich zpracování.