1. března 2017

FLACHAU je ráj lyžařek z Česka - napsala Eva Svobodová

My ženy si bereme rády na cesty do hor své kavalíry. Přece jen lyžařská dovolená je spojena s řadou úkonů, které nám moc nevoní – přenášení těžkých zavazadel, nakládání střešních boxů, ometání sněhu a námrazy z aut nebo dokonce nasazování sněhových řetězů! Jenže – někdy se to sejde tak, že na to zůstaneme samy. V tom případě jeďte do Flachau.

 Ve Flachau dělají všechno pro to, aby Vás sjíždění kopců nepřestalo bavit. Čeká vás tu 120 kilometrů převážně červených sjezdovek, každý den perfektně upravených. Mají tady trať světového poháru s časomírou, kterou může využít i veřejnost, ale také rodinné a rekreační tratě. Ty ocení právě třeba průměrné lyžařky, které nejsou zaměřené na výkon, ale na zážitek.

Když budete mít štěstí, můžete tady potkat největší hvězdy rakouského alpského týmu, protože do Flachau jezdí trénovat nejčastěji. Na zdejších kopcích se zrodila jedna z největších rakouských ikon – Herman Maier. Však jeho dřevěná socha v nadživotní velikosti vítá návštěvníky už na parkovišti a jeho jméno nese i místní lyžařská škola.
     A až Vás, dámy, lyžovačka přece jen omrzí, můžete zajít do místního rozlehlého shopu a vyzkoušet si nějaký nový sportovní model. Klidně přímo v lyžákách – jsou tady na to zvyklí. Najdete tu zboží ve všech cenových kategoriích – od posledních módních výkřiků až po praktické potřeby pro zapomětlivé lyžařky. Já osobně jsem ocenila široký sortiment kulichů. Všechny dobře víme, že ne každý naši hlavu zkrášlí – a tady můžete vybírat před zrcadlem klidně hodinu a pořád budou po ruce další a další kousky. Také lyžařských a slunečních brýlí najdete v obchodě spoustu. Máte-li v plánu tuto investici, klidně ji ponechte na pobyt ve Flachau.
     Několikrát během sezóny se pořádají tzv. Ladies Days. Ženy je ocení nejen díky výrazně zvýhodněným permanentkám, ale také řadě doprovodných akcí. Mohou si vyzkoušet zdarma nejnovější modely dámských lyží, sličný instruktor vezme ty odvážnější na první freeride, u nástupní stanice vyrostou stánky se vším možným, co my ženy oceníme. Na akci se podílí i řada penzionů v okolí slevami na ubytování pro ženy.

     Kdo sem jezdí častěji, určitě si všímá každoročních vylepšení a nového zázemí. Do výšky 2000 metrů nad mořem se svezete na vyhřívaných šesti- a osmisedačkách, pozorně sledovaných místní obsluhou. Ta vypomůže a zpomalí provoz, kdykoli je potřeba, a přidá ještě úsměv. A pokud se nabažíte kopců ve Flachau, bez problémů přejedete do propojených středisek Wagrain nebo Flachauwinkel, abyste okusily něco jiného. Autem můžete zajet do Radstadtu nebo Zauchensee. Všechna centra patří do oblasti Ski Amadé sjízdné na jeden lístek. Dohromady tak máte k dispozici na 250 kilometrů upravených tratí. Pravda, není to zadarmo. Permanentky opět podražily.
     K dobru místních můžeme přičíst široké možnosti kombinace různých vícedenních lístků včetně možnosti vynechat klasický třetí kritický den a vydat se na výlet, třeba do Salcburku (cca 100 km vzdáleného) nebo malebného Altenmarktu, kde vyrábějí lyže pro šampiony značky Atomic.
Vykoupat se a zregenerovat unavené svaly můžete v bazénu s různými atrakcemi ve Wagrainu.

Cesta z Prahy měří 440 kilometrů. Rakušané se vytáhli a zprovoznili další úsek nedaleko za hranicemi, takže u sousedů pofrčíte pěkně pohodlně. A Flachau leží hned vedle dálnice, takže nemusíte nikam šplhat zasněženými serpentinami.

     Na oběd nebo na svačinku si stačí vybrat mezi mnoha rázovitými horskými chatami přímo na svazích. Žádnou dietní stravu na podporu štíhlé figury ale nečekejte. Rakušané jsou proslulí různými delikatesami a v horách na kalorie moc nehledí. Vyplatí se i tak alespoň výjimečně zkusit něco místního, třeba Fiakergulasch nebo tyrolské bramborové rösti. A jako zákusek třeba místní trhanec připomínající naše lívance s jablečným pyré. Kdo chce jíst na jistotu, najde na jídelním lístku vždy spolehlivý vídeňský řízek.

NÁŠ TIP: pokud Vám nevadí ráno dojíždět, zajistěte si ubytování někde v blízkých obcích, nikoli přímo ve Flachau. Určitě ušetříte. A pokud si chcete na svahu dát tradiční svařák nebo místní specialitu Jagatee, využijte místní síť skibusů. Mají zastávku před každým větším penzionem v okruhu do dvaceti kilometrů a dovezou vás až k nástupní stanci lanovky.