8. února 2017

Postava: Pes Baskervilský - napsal Michal Gololobov

Úkol na kurzu: Vytvoření postavy a její zasazení do prostředí (dialog nebo vnitřní monolog)


Postava: Pes Baskervilský

Popis postavy: Jako malé štěně žil u bohatého sedláka. Od mládí u boudy, v zimě a vlhku. K jídlu dostal jen to, co bylo zbytkem z oběda. Bylo toho žalostně málo. Uvázán na krátkém řetězu po většinu svého života. Když se řetěz utrhl, byl už velký a silný. Od té doby se toulá po blatech a užívá si svobodu a svou mstu za utrpení svého mládí. Chybí mu kus ocasu.

Prostředí:

Dveře bytu v paneláku jsou otevřené. Mrtvola, telefon na stole zvoní…


Z dialogu/monologu musí vyplynout:

Jak se postava jmenuje a kolik jí je let

Životní motto

Proč má u sebe kabelku

V bytě je pes

Co bude postava večeřet

Obsese postavy


Vnitřní monolog:

Byl jsem chycen. Jako už tolikrát se mi podařilo utéct… Jak jsem starej tak jsem blbej. Překousaný zbytek provazu se ještě pohupuje na mém krku. Hledám kudy ven. Ve velkém domě, plném dveří, hlasů. Večeřet budu lidské maso. Ten malý psík by mohl být mým kamarádem, žákem. Ale jak něco tak malého naučit zabít člověka. Toho nenáviděného dvounohého tvora. Ale je na dobré cestě…

Okusuje nohu zadávené tučňounké nahé ženy. Jeho paničky. A vedle ještě sténá - s krví vytékající z krku její milenec.

Kabelka napěchovaná šunkou a hovězím bude na řadě hned po nich. Jak jen to z ní dostat ven. Ta vůně dráždí, ale ne tolik jako pach lidské krve. A pořád ten divný zvuk. Zvonění. Krabička na stole, po několikerém drcnutí čumákem, zvonění utichne a z krabičky se ozve… "Jiřko, jsi to ty? Co je s tebou. Jak dlouho ještě budeme čekat na tu večeři?" Nemohla za to, že byla ve špatný čas na špatném místě. Dnes budou asi o hladu.