27. ledna 2017

O čem sní lyžařská naděje - napsala Lenka Štraubová

Když se téměř před 18 lety narodila moje neteř Alenka, měla už svůj osud jasně daný. Rodina bydlí v Krkonoších a navíc rodiče jsou učitelé a vášniví lyžaři.
Hned jak se holčička udržela na nohou, dostala malé lyže a rodiče ji učili lyžovat. Šlo jí to báječně, jako malý špuntík odvážně sjížděla sjezdovky, já jsem jí brzy nestačila a dole pod sjezdovkou jsem se vždy dočkala netrpělivé otázky: „Teto, kde jsi?“
Obyčejné sjíždění sjezdovek jí brzy nestačilo, pustila se mezi branky a začala závodit. Od nejmenších žáčků postupovala výše a výše nejen v kategoriích ale i na stupních vítězů.

Lyžování je její svět a dnes už jezdí druhým rokem v juniorské kategorii a statečně bojuje i na FIS závodech. Zúčastňuje se všech závodů českého poháru, ale její touha je vyrazit i na zahraniční kopce a poměřit své síly se závodnicemi z jiných zemí.
Na závod v zahraničí musí nejen splnit výkonnostní parametry, ale bohužel si musí také uhradit většinu nákladů. S první podmínkou Alenka problém nemá, avšak finanční stránka dělá starost jí i jejím rodičům. Nedostatek peněz na závodění kalí radost z dobrých výkonů.
Alenčin sen pro letošní sezonu je mistrovství světa juniorů, které proběhne ve švédském Are ve dnech 6. – 4. března. To by byla bomba, kdyby mohla Alenka vyrazit mezi branky obřího slalomu na švédském kopci spolu se závodnicemi z celého světa. Určitě by si s nimi i dobře popovídala, umí anglicky a francouzsky.
Avšak pro kvalifikaci mezi světovou špičku juniorů nejprve musí získat body na jiných zahraničních závodech, například v Rakousku nebo Itálii. Víte, kolik by to rodinu stálo? No, hodně, víc jak 60 tisíc Kč. Jako tetička bych Vás chtěla požádat o příspěvek ve výši 20 tisíc Kč, aby Alenka měla šanci vyrazit na závody, kde nasbírá potřebné body na kvalifikaci do Švédska.
Ostatní náklady je rodina schopná uhradit, účast na mistrovství světa juniorů je plně hrazena. Prosím, pomůžete nám splnit jeden dívčí sportovní sen? Možná nám Alenka Lukášová v budoucnu zamává do televizní kamery po úspěšném dojezdu závodů evropského nebo i světového poháru jako naše representantka.
Děkuji Vám teta Lenka