9. června 2016

Zbožný medvěd - napsal Luboš Mokráš

Jana Vobořilová
Jim opatrně našlapoval ranním lesem v ruce kulovnici připravenou k výstřelu. Už nějakou dobu pronásledoval mohutného medvěda grizzlyho. Zvíře muselo být podle stop opravdu obrovské, takže Jim měl oči na stopkách a jeho uši se snažily zachytit každé prasknutí větvičky.
„Hlavně se nenechat překvapit a zaskočit!“ točilo se mu hlavou.
Konečně ho uviděl. Zvíře hrabalo u jednoho z nedalekých stromů. Jim pomalu zvedl kulovnici, přiložil si ji k líci a pečlivě zacílil. Medvěd mezitím znejistěl a začal větřit jeho směrem. Jimovi se prudce rozbušilo srdce. Medvěd ho ucítil! Grizzly se náhle na svou velikost neuvěřitelně rychle rozběhl Jimovým směrem. Jim stiskl spoušť. Nic. Kulovnice se v kritickém momentu zasekla.
Jim ji odhodil a v panice se rozběhl lesem. Medvěd za ním. Netrvalo dlouho a Jim dorazil k prudkému srázu. Náhle nebylo úniku.
  Jim padl na kolena, zoufale zvedl ruce k nebi a zaprosil: „Bože dej tomu medvědovi na chvíli trochu křesťanské lásky!“
Nebe podivně potemnělo, dobíhající medvěd se zarazil a zmateně koukal kolem sebe. Jim si odechl a vroucně zašeptal: „Díky bože!“
Pak medvěd sepjal tlapy a hlubokým, hlasem pronesl: „Děkuji ti Bože za krmi, kterou za chvíli pozřu.“ Poučení: Nechval dne před večerem.