9. května 2016

Setkání s koalou - napsala Věra Hauzírková

Mám ráda přírodu a cestování. Již v minulosti jsem si vysnila místa, která bych chtěla v životě navštívit. Jedním z nich byla Australie.
Společně s osvědčenou partou mých známých (pravidelně podnikáme expedice) jsme tentokrát zamířili do Austrálie a Tasmánie.
Po příletu do Sydney a ubytování v hotelu, jsme se samozřejmě vydali ke světoznámé budově Opery. Kromě tohoto symbolu Sydney , je hlavní město Austrálie proslaveno i nejznámější australskou ZOO – jmenuje se Taronga. Vstup do ní, včetně dopravy lodí z přístavu v Sydney, byl sice dost drahý, ale usoudili jsme, že to toho jdeme.

Po vstupu do zahrady jsme samozřejmě nejprve zamířili ke koalám a klokanům – symbolům Australie . Pravděpodobně z ekonomických důvodů jsou koaly umístěny v oddělených kójích, mimo zorné pole návštěvníků. Pouze jedna koala byla na dohled. Fotili jsme ji jako pomatení a doufali, že to není poslední koala, kterou jsme spatřili. Byla zde nabídka, za 20 AUD je možno se s koalou vyfotit a získat jednu fotku. Současně ale nesmíte na koalu sahat. Tuto nabídku jsme vyhodnotili jako nevýhodnou a vydali se za dalšími zvířaty.
Dalším cílem naší cesty bylo Melbourne. Cestou do přírodní rezervace 12 apoštolů, byla teoretická možnost vidět divoké koaly v jejich přírodním prostředí - eukalyptových hájích. To by byla paráda, kdybychom tak nějakou spatřili. Po chvílí se nám to opravu podařilo. Koala si hověla na vysokém stromě. Byla tam dobře zapasovaná a spala. Po chvíli jsme objevili další divoké koaly, které byly v různých výškách na eukalyptech. Jedna dokonce před našima očima přeskočila z jedné větve na druhou. Fotoaparáty opět cvakaly, objektivy přibližovaly objekty našeho zájmu. Byli jsme nadšeni, viděli jsme divoké koaly !
Naše expedice pokračovala směrem k rovníku - mířili jsme do Cairns, které je jedním z hlavních přístavů, odkud vyjíždějí lodě k Velkému bariérovému útesu. Dále naše cesta vedla po pobřeží až do města Brisbane.
Oblíbeným cílem návštěvníků Brisbane je mimo jiné i park Lone Pine Koala Sanctuary. Jedná se vlastně o útulek, ve kterém se momentálně starají o 130 koal. Kromě těchto nádherných zvířat jsou zde i další australské zvířecí speciality – klokani, vombati, emu, ptakopyskové a papoušci kakadu. Konečně jsme na vlastní oči spatřili ptakopyska, dokonce dva. Každý si plaval oddělené ve svém velkém bazénku.
Největším lákadlem tohoto parku jsou ale koaly. Za menší obnos je možno si koalu pochovat a nechat se s ní vyfotit. Tomu jsme samozřejmě neodolali a zakoupili za 16 AUD poukázku na focení. Ještě předtím se v amfiteátru konala přednáška o koalách. Bylo zde plno, těžko se hledalo volné místo. V těsné blízkosti sedadel byla expozice, ve které bylo asi 7 koal. Bylo se opravdu na co dívat. Koaly mezi sebou bojovaly, strkaly se a lezly po větvích. Domnívala jsem se, že to jsou pomalá zvířata. Není to pravda. Když chtějí, dokáží být velmi rychlé.
Právě z této expozice byli postupně, dle jejich nálady, odebírány vždy 2 koaly, se kterými se fotografováním posedlí návštěvníci parku následně vyfotili. Předtím nám bylo vysvětleno, jak koalu držet a následně na nás byla koala navěšena, jinak se to opravdu nedá říct. Byli jsme několikrát svědky toho, jak se to koale nelíbilo a byla tedy odnesena zpět a místo ní byla vybrána jiná, která zrovna byla v dobré náladě. Pokud náhodou nebyla, tak jí ošetřovatelka koal před pusu dala eukalyptový list a hned měla koala lepší náladu. Současně při oficiálním focení jsme fotili i my sami, takž máme velmi mnoho koalích fotek.
Kromě koal jsme si pohladili i velké klokany a vyzkoušeli jejich krmení. Zakoupili jsme připravené balíčky granulí. Klokani se volně pohybovali po areálu a těšili se na návštěvníky s krmením. V jednu chvíli kolem mě bylo 6 nenasytných klokanů, což bylo docela náročně. Ale je nutno říci, že jsme si to opravdu užili.
Co říci závěrem – byla to parádní dovolená, s bezvadnou partou lidí v nádherné přírodě se zvířaty, která hned tak nepotkáte. A samozřejmě můj další splněný sen.