25. června 2015

Dědovo mraveniště - napsala Helena K.

„Kočičky moje zlatý, to je dobře, že jste tady“ vítá nás hned u dveří. „Pojďte se podívat, co pro vás mám“ a vede nás na dvorek pod vysoký ořech, kde na dlouhých provazech visí úplně nová houpačka. „Zavěsil jsem ji dneska ráno, hned ji vyzkoušíme“. Ohrne si rukávy košile, bere nás jednu po druhé do náruče a vysazuje na sedátko. Vejdeme se tam vedle sebe pohodlně obě. Pak nás pomalu rozhoupává a když už lítáme pěkně vysoko, sedne si na starou studnu a potěšeně sleduje, jak se já i sestra vesele řehníme. „Tak to by pro dnešek stačilo, ať vám není špatně“, říká za chvíli a rázně vstává ze studny.
Pak zajde do chodby, sundá z věšáku tmavý plstěný klobouk a posadí si ho na pečlivě učesané stříbrné vlasy. Tvídové sako si přehodí přes ohnuté předloktí a do druhé ruky bere starodávný deštník s vyřezávanou rukojetí. „Půjdeme na procházku k lesu, udělat něco pro zdraví. Máte s sebou kapesníky?“ ptá se nás a už si to štráduje ven ze vrátek. Deštník mu při tom slouží jako elegantní hůlka.
Po cestě nám vypráví pohádku, kterou vždy sám vymyslí. Většinou je o dvou holčičkách, kterým se nikdy nic zlého nestane. Když dojdeme na kraj lesa, s vítězným úsměvem se zastaví u velikého mraveniště. „Tady to je. Kočičky, kde máte ty kapesníky“. Odloží deštník a už ze své kapsy tahá svůj modrý kostkovaný kapesník. „Takhle si je přiložte na hřbet nosu a dýchejte pěkně zhluboka. Budete mít zdravé průdušky“. Názorně se nahne s kapesníkem nízko nad mraveniště a inhaluje vůni kyseliny mravenčí. Po jeho vzoru se s kapesníky také nakláníme a poctivě dýcháme. Po chvíli vyndá z kapsy stříbrné cibulové hodinky a odsune krytku ciferníku. „Ježíši, to nám to zase uteklo. Poběžte, máma už má určitě strach“.
Po nějaké době nás děda bere opět k mraveništi, protože je to jeho oblíbená léčebná kůra. Chvíli na mraveniště nevěřícně mžourá. „No, to nemůže být pravda, co já jsem se ho jen nahledal!“ vykřikne.
U mraveniště totiž leží zrezivělá kostra deštníku s dřevěnou rukojetí, ze které mezitím mravenci ohlodali úplně všechno černé plátno.