8. dubna 2015

Stamichman a panelák - napsala Jitka Bláhová

Rozhodli se jednou lidé pod horami, že si na Dolní Moravě postaví panelák. Říkali, že je málo místa k bydlení a tyto vysoké domy, že jsou jediným řešením.
Stamichman nechtěl tu odpornou stavbu ve svých horách i odsunul tedy kousek svého lesa, aby si na novém plácku mohli lidé postavit nové domky. Jenže to lidem připadalo moc daleko od krámu a od hospody a bůhví od čeho ještě.


Netrvalo dlouho a i přes Stamichmanova varování v obci vyrostl obrovský šedivý panelák. Lidé si pochvalovali, jaké to bylo úžasné rozhodnutí a na plácku, který pro ně Stamichman uvolnil, chtěli postavit další.
Stamichman ale vystoupal na horu Sráznou a zaburácel: „Takhle to tedy nenechám! Paneláky do hor nepatří!“
A celý ten slavný panelák rozsekal na patra, přihodil dřevěné stříšky a rozsázel tyto podivné domky po louce.
Lidé neměli jinou možnost a tak se nastěhovali tam a jak si to nakonec vychvalovali!

-------------------------
Stamichman [štamichman] – každé hory mají svého patrona či strážce a na Králickém Sněžníku na Dolní Moravě panuje Stamichman. Je to horský duch, nosí kouzelnou hůl a své lidi v kraji má opravdu rád, jen jim občas provede nějakou tu lumpárnu. Jen tak, aby byla legrace. Samotné jméno Stamichman pochází z německého slova Stamm Gast [štamgast], tedy ten, kdo je někde jako doma a všichni místní ho tam znají. A Stamichman je doma na Králickém Sněžníku. Patří k němu odnepaměti.
Vybrané příběhy nalaznete na Dolní Moravě na Stamichmanově naučné stezce, která by měla spatřit světlo světa již na podzim. Příběhy budou doprovázet dřevěné sochy.