25. ledna 2015

O nenasytném mravenci - napsala Iva Pechová

Zdroj: Pixabay.com
Všichni pilní mravenečkové se každý den rozbíhali po okolí, aby posbírali něco k snědku. Tady trochu, vedle trochu,….Práce jim šla od ruky, ale museli se ohánět. Kousek nějaké larvy, malý červíček, semínko….. Jeden z mravenečků si dokonce našel cestu do spíže. Panečku, to byla hostina! A skoro bez práce. 
Byl v nejlepším hodování, když jej ve spíži objevila hospodyně. A začal mazec! Pozor na smeták! Uhnout hadru! Óóó, je to mokré a smrdí to….
Uff, tentokrát to dobře dopadlo. Mravenec se schoval, hospodyně důkladně vytřela ve spíži, ale na mravence se nedostala. Za chvilku mravenci otrnulo a vydal se do spíže na nové průzkumy. Přeci nebude venku pracně shánět každý kousíček jídla, když tady má takové hody. Bříško už má sice plné, ale ve spíži je takových dobrot. A dokonce objevil něco nového. Ó, to krásně voní. A sladce chutná. Jako med, který má tak rád. A tak mlsal a lízal a mlsal a lízal …až se medem celý zalepil.
Hospodyně přišla po chvíli kontrolovat spíž, jestli tam ještě nějaký toulavý mravenec nezůstal i po úklidu. Toho upatlaného mravence, utopeného na sklenici medu si ani nevšimla……

A ponaučení? Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrne…