25. června 2014

Tři sobi a býk - napsal Jiří Vaculík

Tři sobi, snad omámení oranžovým sluncem a snad i polární září, se rozhodli vydat na dalekou pouť. Věřili, že cestou najdou vše potřebné k přežití. Jen jedinou věc nechtěli ponechat náhodě. 
Sbalili velkou čutoru plnou toho nejčistějšího finského nápoje, který rozvazuje jazyk a nenavozuje bolehlav, a vydali se na cestu. Zalíbilo se jim až v krajině daleko teplejší a mírně kopcovité, kde narazili na vzdáleného příbuzného – býka, nyní notně rozlíceného. 


Na otázku, co se mu stalo, nebyl s to vyloudit kloudnou odpověď. Sobi se však nenechali odbýt a napojili býka onou průzračnou tekutinou, kterou celou cestu pečlivě opatrovali. Po prvních dvou locích se býk lehce zklidnil. Další dva už mu rozvázaly jazyk. 

A při osmém hltu z nenadání oslovil býk svou družku, jež celou dobu byla opodál, s žádostí o sňatek. Družka, překvapená tou náhlou otázkou, souhlasila. Čekala na ni ostatně už nějaký pátek. 

Vědoma si stavu býka však následující ráno neměla odvahu zeptat se, zda byla otázka myšlena vážně. K jejímu překvapení však býk, byť v nevalné kondici, začal sám řešit včerejší večer a vše, co bude nutné ke svatbě nachystat.

Poučení pro pány: Nepijte v rozčílení vodku, pokud se nechce ženit. Pijte
ji, pokud jinak těžko hledáte odvahu nebo správná slova.
 

Poučení pro dámy: Nemusíte být kráva, když odpovíte „ano“. A nebojte se
ujistit se. Z vodky hlava nebolí a paměť se nemaže.


Pro kurz Tvůrčí psaní podle Arnošta Lustiga napsal Jiří Vaculík.

Líbil se vám příspěvek? Řekněte o něm přátelům a sdílejte jej! Stačí kliknout na ikonku níže.